StudieStudy

Science, Business & Innovation (SBI) is een interdisciplinaire studie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De studie combineert natuurwetenschappen met bedrijfs- en sociale wetenschappen. Het programma is gericht op mensen die nadenken over en geïnteresseerd zijn in nieuwe vindingen en concepten, creatieve oplossingen en hoe je nieuwe producten naar de markt kunt brengen. De bachelorstudie Science, Business & Innovation leidt je op tot een professional die bruggen kan slaan. Bruggen tussen het bedrijfsleven en actuele ontwikkelingen in de natuurkunde en farmaceutische wetenschappen. Je wordt getraind in het begrijpen en beoordelen van vindingen als bijvoorbeeld een nieuw geneesmiddel, een hoogrendement zonnecel of een nieuwe vorm van duurzame energie. Je leert deze nieuwe kennis te vertalen naar ontwikkeling en innovatie van commerciële producten en toepassingen. Binnen het programma van Science, Business & Innovation volg je twee studiepaden; Energy Science en Life Science. Wie van de middelbare school afkomt en SBI gaat studeren is diegene die affiniteit heeft met exacte vakken maar ook iemand die met de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in zijn of haar carriere toepassings- en marktgericht aan de slag wil. Studenten die op meerdere velden actief willen zijn, naar voren willen treden en originaliteit en creativiteit hoog in het vaandel hebben staan kiezen voor SBI.

Science: Wat wordt de brandstof van de toekomst? Denk aan het ontwikkelen van auto’s die op waterstof kunnen rijden, of aan nieuwe methoden om energie op te wekken of te transporteren. Nieuwe technieken mogen bijvoorbeeld niet te duur zijn, het liefst zelfs winstgevend. Zo kan het voor de olie-industrie nog interessanter worden om te investeren in innovaties rondom duurzame energie.

Business: Hoe maak je virusbestrijding winstgevend? Hoe kunnen nieuwe ontwikkelingen in de farmachemie interessant zijn voor het bedrijfsleven? En hoeveel risico loopt een bedrijf dat een nieuw geneesmiddel ontwikkelt dat op mensen getest gaat worden? Waar liggen de groeikansen? Dit zijn belangrijke vragen bij het ontwikkelen van experimentele geneesmiddelen tegen ziektes als kanker of AIDS/HIV.

Innovation: Welke spin-off moet er nu toch eindelijk eens komen?  Voor welke vindingen is de markt klaar? Hoe verloopt het proces van idee tot marktintroductie? Kunnen bedrijven zelf hun innovatieplannen financieren? Of moet je via een andere weg een investering vinden om een nieuwe vinding in de markt te zetten?

Welke carrièremogelijkheden heb je met de bachelor SBI? Als SBI’er pas je uitstekend in interdisciplinaire functies. In vakgebieden waar de drie pijlers Science, Business & Innovation samenkomen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Risicokapitaal verschaffers (VC’s) die investeren in innovatieve ondernemingen
  • De dienstverlenende en consultancy sector waar op projectbasis opdrachten uitgevoerd worden voor overheid en bedrijfsleven
  • De energiesector waar kleine maar ook grote firma’s investeren in productontwikkeling en infrastructuur
  • Farmaceutische en biotechnologische industrie waar ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën aan de orde van de dag is

Bachelors en Masters keuze. We streven ernaar dat in bepaalde gevallen Bachelors SBI de arbeidsmarkt al direct kunnen betreden, bijvoorbeeld in aansluiting op hun derde jaars bedrijfsstage. De Bachelor SBI kan echter ook kiezen uit o.a. de volgende Master opleidingen:

  • Master Science, Business and Innovation
  • Master Environment and Resource Management
  • Master Management, Policy Analysis and Entrepreneurschip (in health and life sciences)
  • Master of Science in Business Administration (MBA)

Meer weten over Science, Business & Innovation? Kijk voor meer informatie over de opleidingen op de website van de VU. De bachelor opleiding via de volgende site. De master opleiding is hier te vinden.